Loading...

Git voor niet-developers

Veel developers gebruiken Git. Als je als niet-developer betrokken bent bij IT Software projecten, dan zal je de term wellicht weleens zijn tegenkomen, zonder dat je meteen begreep wat het precies inhoudt.

In dit artikel brengen we je in een kort overzicht snel op de hoogte, zodat je weet waar de technische mensen uit je project het ongeveer over hebben.

Wat is git?

Git is een Version Control System, een systeem dat helpt om de juiste versie van software weer te geven, te bewerken of te deployen. Met andere woorden: Git helpt je met het versiebeheer van de broncode van de software waar je aan werkt.

Met Git kunnen meerdere developers tegelijkertijd aan hetzelfde project werken. Later kunnen hun veranderingen aan de code, indien goed genoeg bevonden, worden samengevoegd in 1 versie.

Git bewaart ook de geschiedenis van alle veranderingen, en wie welke verandering heeft gemaakt. Zo kun je als manager achteraf ook zien wie wat gedaan heeft.

Waarom moet ik weten wat Git is?

Veel software projecten maken gebruik van een Version Control System, en Git lijkt op dit moment het meest populair (bron) van alle systemen.

Door te begrijpen wat Git (ongeveer) kan doen, zul je het respect van je technische mede-projectleden winnen.

Je zult beter begrijpen wat alle projectleden hebben bijgedragen, wat de impact van veranderingen zijn, en hoe de software precies tot stand komt.

Git in het kort

  • Git is software waardoor meerdere developers tegelijk aan dezelfde software kunnen werken.
  • Git houdt verschillende versies van de software bij, elke versie wordt gerepresenteerd door een “branch”.
  • Zo kun je tegelijk aan meerdere nieuwe features werken, door elke nieuwe feature een eigen “branch” te geven.
  • Later kunnen alle features worden samengevoegd in één “hoofd-branch”.
  • Op deze manier kunnen meerdere developers aan meerdere features of bugs werken zonder elkaar in de weg te zitten.