Loading...

Het is nu echt tijd voor een SSL-certificaat

Heeft u nu nog steeds geen SSL-certificaat?

Al jaren beschikbaar, maar sinds een paar jaar goed onder de aandacht: SSL-certificaten. Een SSL-certificaat op je website zorgt ervoor dat de data-uitwisseling tussen jouw website en de bezoekers versleuteld verloopt. Dit is veiliger.

Naast dat de wetgeving inmiddels vereist dat websites die persoonlijke informatie versturen gebruik maken van een beveiligde verbinding, schept het ook vertrouwen bij uw bezoekers als u kunt laten zien dat uw website beveiliging serieus neemt. Uw bezoekers zien namelijk duidelijk in de adresbalk een groen slotje staan:

Google
Sinds enkele jaren heeft Google zich uitgesproken voor het gebruik van SSL-certificaten. SSL-certificaten maken internetgebruik immers veiliger en dit draagt bij aan het credo van Google: een zo prettig mogelijke webervaring bieden voor al haar gebruikers. Dit probeert Google zelf via haar producten voor elkaar te krijgen, met als grootste product nog steeds (by far) Google Search. Google heeft daarom geadviseerd aan alle eigenaars van website om over te stappen van http naar https, oftewel om een SSL-verbinding te installeren.

Deze adviezen zijn steeds sterker geworden en inmiddels heeft Google aangegeven dat onveilige websites (dus zonder SSL-certificaat) kunnen gaan rekenen op een slechtere ranking in de zoekresultaten. Hiermee is officieel geworden wat al een paar jaar in de wandelgangen werd aangenomen: SSL is een factor voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).

Overstappen op SSL
Het goede nieuws is verder dat overstappen van een onbeveiligde website naar een website met SSL-verbinding relatief snel geregeld is. De volgende drie stappen moeten gevolgd worden:

  • Aanschaf SSL-certificaat: type certifaat kiezen (zie volgende paragraaf) en certificaat bestellen.
  • Installatie SSL-certificaat: het certificaat wordt op uw webserver geïnstalleerd.
  • Configuratie webserver: de traffic van uw website moet correct worden doorverwezen van http:// naar https://. Hiervoor moeten enkele configuratiebestanden op uw server worden aangepast.

Dit is een overzichtelijk project wat uw webbouwer binnen een paar uur voor u kan uitvoeren. Uw website gaat niet offline tijdens het onderhoud en de werkzaamheden kunnen op afstand worden uitgevoerd.

Verschillende types SSL-certificaten
Er zijn drie verschillende types SSL-certificaten op de markt:

  • Domeinvalidatie: meest eenvoudige type verbinding, herkenbaar aan het slotje n de adresbalk naast https://.
  • Organisatievalidatie: herkenbaar aan een groene balk met slotje en bedrijfsnaam; er wordt een uitgebreide check gedaan naar de identiteit van de eigenaar van de website.
  • Extended validatie: herkenbaar aan een groene balk met slotje en bedrijfsnaam; hierbij zijn nog uitgebreidere controlemaatregelen uitgevoerd om de identiteit van de eigenaar te bepalen.

Op dit moment voldoet de meest eenvoudige (en goedkoopste) optie Domeinvalidatie voor bijna alle websites en webshops.

De voordelen van SSL op een rij:

  • Veilige gegevensuitwisseling voor gebruikers
  • Betere conversie door meer vertrouwen van uw bezoekers
  • Google waardeert SSL-beveiligde websites beter
  • Installatie relatief eenvoudig en goedkoop

Zijn er ook nadelen aan SSL?

Er zijn praktisch geen nadelen aan het gebruik van een SSL-certificaat. Het feit dat Google actief adviseert om uw website te beveiligen met SSL zegt eigenlijk ook al genoeg.

Centillion adviseert dan ook om zo snel mogelijk over te stappen als u nog geen SSL op uw website heeft. Wij kunnen u hiermee helpen, neemt u hiervoor gerust contact op via onderstaand formulier.