Loading...

Hoe snel is mijn website? Test de snelheid met deze tools

We schreven al waarom het belangrijk is om je website sneller te maken. Als je je website sneller gaat maken is het belangrijk om te kunnen testen wat voor invloed je gemaakte aanpassingen hebben. Hieronder enkele tools om snelheid van je website te testen.

Snelheid website testen

Twee bekende tools om je site’s laadsnelheid te testen zijn GT Metrix en Pingdom. Beide sites zijn eenvoudig in gebruik:

  1. Vul de URL in van de site die je wil testen.
  2. Kies een server in de buurt. Bij GT Metrix is er bijvoorbeeld Londen, en bij Pingdom is op het moment van schrijven Zweden het dichtste bij.
  3. Voer de test uit. Kijk behalve naar het resultaat ook naar de suggesties die beide tools geven.

Interpreteer de resultaten van de test

Met name GT Metrix geeft enkele duidelijke suggesties voor verbetering van de snelheid van je website. Tips die we vaak tegenkomen zijn

  • Verbeteren van het gebruik van browser caching.
  • Verklein en optimaliseer gebruikte images op de pagina.
  • Comprimeer CSS en Javascript bestanden.

Met actiepunten zoals deze kun je meteen aan de slag om jouw website te versnellen!

Snelheid testen voor Google

Snelheid is belangrijk voor de gebruikerservaring en de conversie van je website, maar daarnaast is het ook een ranking factor voor Google. Het is daarom handig om te weten hoe Google jouw website ziet.

Hiervoor kun je hun eigen tool Google Pagespeed gebruiken. Je krijgt hier niet een exact getal terug, maar een optimalisatiescore. Zo kun je zien of Google vindt dat je website goed geoptimaliseerd is.

Er zijn bijna altijd wel verbeterpunten te vinden, en die geeft deze tool je dan ook netjes op een rijtje onder het resultaat.

Wat handig is bij deze tool is dat je een aparte score krijgt voor mobiel en desktop, wat je weer kan gebruiken bij het optimaliseren van je site voor beide devices.

    Website sneller maken?

    Vul in voor een gratis en vrijblijvende analyse!