Loading...

Laravel, een korte introductie

In dit artikel een high level introductie van Laravel. We leggen kort uit wat Laravel is en hoe het wordt gebruikt.

Ben je een programmeur en zoek je een gedetailleerde uitleg over Laravel? Bekijk dan eens Laracasts of de Laravel documentatie.

Dit artikel is bedoeld voor mensen die geen Laravel expert zijn of willen worden, maar wel af en toe met de term in aanraking komen, zoals project medewerkers, consultants, recruiters die Laravel programmeurs voor hun klanten zoeken, et cetera.

Wat is Laravel?

Laravel is een open source framework om web applicaties mee te ontwikkelen in de programmeertaal PHP. Het doel van het framework is om een PHP developer applicaties te laten ontwikkelen volgens de Model-View-Controller (MVC) architectuur.

Het Laravel framework is vrij te gebruiken onder de MIT-license.

De voordelen van Laravel

  • Goed gestructureerde code, volgens een voorgeschreven format. Bij projecten waar meerdere programmeurs aan werken zullen ze allen min of meer volgens dezelfde structuur werken, zonder dat je daar strak op hoeft te letten.
  • Bekend onder programmeurs, er is veel informatie en documentatie te vinden. Daarnaast is er veel info te vinden op sites zoals Stack Overflow.
  • Snelle project setup en library installatie met o.a. Dependency Manager Composer.

De nadelen van Laravel

  • Afhankelijk van de community voor het onderhoud van het framework. Komt er een nieuwe versie, en zo ja, wanneer?
  • Nieuwe versie is niet altijd backwards compatible. Het kan zijn dat je je code moet updaten bij een nieuwe versie van Laravel.

Conclusie

Laravel is een goed framework om PHP-applicaties mee te ontwikkelen, het geeft een duidelijke en goede structuur, en zorgt voor een goede samenwerking onder PHP developers. Het is dan ook (relatief) gemakkelijk om ontwikkelaars te vinden die bekend zijn met Laravel.

Wel ben je afhankelijk van de uitgave van nieuwe Laravel-updates en aanpassingen, en het kan zijn dat je hier in de toekomst nadeel van ondervindt, als je een nieuwe versie wil installeren en je daardoor je code moet updaten.

Laravel ontwikkelaar nodig? Informeer vrijblijvend.