Loading...

5 Manieren waarop bedrijven geld besparen met ICT

ICT kost alleen maar geld, toch? Fout!! ICT bespáárt juist geld, mits goed ingezet natuurlijk…

Hieronder 5 voorbeelden van hoe je ICT inzet om geld voor je bedrijf te besparen. Denk bij het lezen van de voorbeelden ook eens na hoe dit van toepassing zou kunnen zijn op jóuw bedrijf; Heeft jouw business vergelijkbare knelpunten die opgelost zouden kunnen worden met ICT?

1.Bespaar 400 miljoen per jaar in de zorg met ICT

In dit artikel in de volkskrant wordt een onderzoek genoemd dat beschrijft hoe de zorg m.b.v. online hulpprogramma’s en apps 400 miljoen per jaar zou kunnen besparen in Nederland, een behoorlijk bedrag!

Zijn er apps of online programma’s die jouw business geld zouden kunnen besparen? Denk bijvoorbeeld aan

 • Online boekingen accepteren op je website. Geen sales meer missen als je de telefoon niet kunt opnemen. Veel bedrijven uit het MKB die een service aanbieden hebben dit nog niet.
 • Klantenservice online zetten. Beantwoord vragen van tevoren op je website, en maak een contactpagina waar mensen de vragen kunnen stellen die ze niet op de website kunnen vinden.
 • Plansoftware voor bijvoorbeeld bedrijven in de logistiek, denk aan verdeling van lading over chauffeurs, routeplanning, etc.

2. Printkosten in het onderwijs van 1 miljoen naar 250.000 per jaar

In een interview leggen Ruud van de Rakt en Thomas Retering uit hoe de Aloysius Stichting de printkosten hebben verlaag van 1 miljoen naar 250.000 euro per jaar, een besparing van 750.000,- per jaar!

Dit hebben ze bereikt door o.a.

 • Belangrijke documenten te digitaliseren.
 • Digitale handtekeningen mogelijk te maken.
 • Dossiers digitaal over te dragen.

Kan jouw business ook efficienter werken door documenten digitaal te delen en je medewerkers beter te laten samenwerken?

3. Restaurants gooien minder weg en verbeteren menu

Door o.a. het bijhouden de voorraden, en op maat bij te bestellen via software, verspillen restaurants minder eten. Ook kunnen ze bijhouden welke menu’s populair zijn en daardoor het menu voor de toekomst beter samenstellen om zo meer te verkopen.

Probeer te bedenken of er in jouw business ook besparingen of optimalisaties mogelijk zijn door dingen te registreren in software, goede kans dat je duizenden euro’s kan besparen!

4. Energie besparen door software

Bekijk de voor een ICT Milieu Award genomineerde oplossing van o.a. IBM om elektricteit te besparen, op te slaan en te verdelen d.m.v. software:

5.Shell bespaart miljarden door digitalisering

Lees hier hoe Shell door o.a. de inzet van iPads, sensoren, drones en robots miljarden bespaart op grote projecten.

Niet iedereen heeft natuurlijk baat bij het inzetten van drones en robots, maar enkele basismaatregelen die Shell heeft genomen kunnen een aanzienlijke besparing opleveren voor bijna elk bedrijf:

 • Geef je medewerkers een smartphone of tablet (de meeste zullen er al een hebben), en zorg dat ze de data online bijhouden op een centrale plek. Je kan tegenwoordig gratis online je bestanden toegankelijk maken in de cloud, bijvoorbeeld via Google Docs. Iedereen is van alles op de hoogte, geen eindeloze e-mails meer nodig. Bedenk hoe je dit zou kunnen inzetten in jouw business.
 • Zorg voor software op maat dat de processen binnen jouw bedrijven kunnen registreren, een goed CRM’systeem, planning-software voor bijvoorbeeld logistieke bedrijven of voor in de bouw. Dit kan het werkproces verkorten, en vaak zelfs hele FTE’s besparen voor je bedrijf! reken maar eens uit hoeveel geld je op dit moment verliest door dit soort software níet in te zetten…

  Met deze software besparen onze klanten duizenden euro's per maand! Benieuwd naar het antwoord? Vul je e-mail in voor het antwoord...

  E-mail: